KAOS Arhitektide töö märgusõnaga „VEE” võitis Viljandi kesklinna rajatava uue veekeskuse konkursil 1. koha.

Tulevane veekeskus, kuhu saab siseneda Kaalu, Vaksali ja Tallinna tänavalt, moodustab ühe kompleksi koos olemasoleva spordihoone ja tennisehalliga. Uus hoone astub tänavajoonest tagasi ja nii tekib maja peasissepääsu ette Kaalu tänavale õhtupäikesesse avanev parkväljak. See ala annab õhku nii arhitektuurile kui ka inimestele, haljastusele, pinkidele.

Hoone vorm on lihtne: põhiliselt asuvad ruumid ühes tasapinnas, mistõttu on hoone olemuslikult madal. Kuna basseine ei ole otstarbekas üksteise kohale paigutada, oleme kujundanud hoone ühtse plaadina, mille ülemine ja alumine pind kumbki kõrguslikult varieeruvad ja tekib justkui maastik. Hoone põhjaosa on maapinnast kõrgemale tõstetud ning siseruumis õhtupäikesele avatud. Seal paiknevad mullivannid ja lamamistoolid.

Lihtsat mahtu mõtestavad liikumisteljed, sealhulgas sisetänav, mis võimaldab eri külgedest hoonesse siseneda. Kaks teist telge paiknevad sisetänavaga risti ja muudavad lihtsaks liikumise fuajee, veekeskuse, saunade, riietusruumide ja ujula vahel. Sisetänava trepistik oma sisseehitatud istekohtadega on ühtlasi olemise ruum, kus on hea näiteks kooli ja trenni vahel aega parajaks teha.

Võidutöö esitasid KAOS Arhitektid koos Projekt O2-ga ja selle autorid on Laura Ojala, Katrin Vilba ja Margit Aule.

Viljandi veekeskus

Viljandi veekeskuse sisevaade