Postimehe maja

Fahle pargi uute hoonete puhul on lähtekohaks ajaloolise tööstuskvartali kuju ja suunitlus. Esimeses etapis valminud Postimehe maja asub silmatorkaval asukohal looduslikul paeklindil ja seetõttu avanevad juba teise korruse tasapinnalt vaated Tallinna kesklinnale.

Kuuekorruselise mahu kaks esimest kõrget korrust on ühendatud vana hoonega ja siin asuvad sissepääs, stuudiod ja ajalehe Postimees toimetus. Neli ülemist korrust moodustavad eraldi, ülejäänust kergelt nihkes mahu, mis ulatub konsoolselt majaesise väljaku kohale. Hoonealuse parkimismaja kaks miinuskorrust asuvad samuti klindi serval ja nii pääseb ka sinna loomulik valgus. Ülemine hoonemaht on kitsas, mis tagab päevavalguse pääsu ka maja sisemusse, kus asuvad nõupidamis- ja puhkeruumid. Korruste välisperimeetris paiknevad töökohad avatud kontori põhimõttel.

Postimehe maja fassaadil on kasutatud dekoratiivsesse mustrisse komponeeritud kaht toon toonis sinkjat klaasi ning graafilisele fassaadirütmile annab ruumilisust naturaalse anodeeringuga alumiiniumliist. Selline kujundus on kummardus algupärasele juugendile.

Lihtne sisearhitektuur loob rahuliku fooni muidu intensiivse iseloomuga tööle. Lage katab puitribistik, palju on eksponeeritud haljast betooni ning töötsoonides ja nõupidamisruumides on kasutatud tagasihoidlikes toonides vaipkatet. Postimehe maja sisu on läbi ajaloo täitnud inimesed – selle meenutuseks esitlevad ruumide klaasseinad Eesti kultuuriruumi kujundanud mõjukaid isikuid.

Asukoht
Tartu mnt 80, Tallinn
Pindala
17 000 m²
Tellija
Fausto Capital
Projekti meeskond
Margit Argus, Margit Aule, Toomas Adrikorn, Katri Mets, Katariina Teigar
Maastikuarhitektuur
KINO maastikuarhitektid
Staatus
Valmis 2020
Auhinnad
Softrendi INJU preemia