Park Hotell Viljandi

Park Hotell Viljandi asub J. Laidoneri platsi ja Raekoja platsi vahel. Hoone ehitati 1910. aastal hotell-restoranina, mille tänavatasandil paiknes mitu äri. Keskkütte ja veevärgiga maja oli üks suuremaid ja väärikamaid ehitisi kogu linnas. Selle omanik oli ärimees Andres Ormisson, kelle poeg oli tuntud kunstnik Villem Ormisson. Hiljem võeti hoone kasutusele esmalt haiglana ja seejärel haridusasutusena – seal on näiteks tegutsenud Viljandi Kultuuriakadeemia eelkäija.

Taastamise ajaks olid hoonest säilinud ainult välisseinad, kunagine uhke sisemus oli pöördumatult kahjustunud ning puudus ka alusmaterjal selle täpseks rekonstrueerimiseks. Hoone arhitektuur on segu historitsismist ja juugendist. Kolmekorruselist tahukat ilmestavad uhked aknaraamistused, karniisid, torn J. Laidoneri platsi poolsel fassaadil ja ehisviilud.

Uues arhitektuurilahenduses on välja ehitatud hotellihoone katusekorrus, mis aga tänavalt vaadatuna hoone vormi ei muuda. Lisaks on klaaskatusega kinni ehitatud ka endine siseõu, mis on kasutusele võetud hotelli fuajeena. Peasissepääsuna toimib nüüd hoovile viinud kangialune. Hotellis on 37 numbrituba, restoran ja kohvik.

Uut vanaga ladusalt ühendavas sisekujunduses domineerivad üldkasutusega ruumide puhul tumedad toonid. Nendest on keskne fuajee, milles lisaks õhulisele liftišahtile tõusevad esile puiduga viimistletud, numbritubadesse viivad näiliselt korrapäratu paigutusega sillad. Heledates ja õrnades toonides kujundatud privaatsemad ja intiimsemad numbritoad ning restoran eristuvad selgelt kesksest aatriumist, mis oma rustikaalsusega määratleb rohkem ühisolemise ruumi. Restoranis ja numbritubades on hallid toonid kombineeritud Villem Ormissoni töödest inspireeritud sügavates toonides tekstiilidega. Siseõues-fuajees on näha katusealuse korruse kasutuselevõtuga lisandunud hoonemahtu, mis oma siledaks krohvitud ja pigem detailivaese kujundusega vastandub ajalooliste tellisseinte ekspressiivsusele – uus on vanast selgesti eristatav.

Asukoht
Johan Laidoneri plats 8, Viljandi
Pindala
1800 m²
Tellija
OÜ Astlanda Ehitus
Kutsutud ideekonkurss
2016, 1. preemia
Projekti meeskond
Margit Argus, Margit Aule, Kalju Kisand, Kaiko Kerdmann, Maris Kerge
Staatus
Valmis 2018
Auhinnad
Eesti Kultuurkapitali arhitektuuri sihtkapitali aastapreemia 2019

Eesti Sisearhitektide Liidu aastapreemia 2019