Noblessneri valukoda

Kalamaja rannal paiknev Noblessneri laevatehas asutati 1912. aastal ning seal ehitati esialgu allveelaevu Vene Keiserlikule Mereväele. Järgnenud pea saja aasta jooksul tegutses alal eri nimede all mitu erinevat laevaremondi- ja -ehitusettevõtet. Suur osa laevatehase ajaloolisest keskkonnast on tänaseni säilinud ja leidnud kasutust nüüdisaegse linnaruumi osana.

Endise laevatehase territooriumil on tänaseks välja kujunenud vana ja uut kombineeriv moodne linnaruum nüüdisaegsete kortermajadega ning ajaloolistesse hoonetesse rajatud restoranide, äripindade ja kultuuriasutustega. Alal asub kokku 18 kaitsealust hoonet, millest kõige suurem on 1914. aastal ehitatud valukoda, mille suurt saali kasutati laevaehitustsehhina. Valukoja enda päralt oli tegelikult hoone tagumine väiksem osa. Uues programmis on hoone jagatud interaktiivse virtuaalreaalsuskeskuse ja sündmuskorralduseks mõeldud ruumide vahel.

Hoone keskel asub 16 250 m kõrge õhuruumiga saal ja sellest kahel pool madalamad hooneosad, mis annavad hoonele basilikaalse vormi. Ristipidi jaotub hoone kaheks, kusjuures kagupoolne osa ehk endine valukoda on teisest natuke madalam. Hoone kandvad konstruktsioonid, sh laekonstruktsioonid, on raudbetoonist monoliitne raamkarkass ning selle tarindi vaheline sein on laotud raudbetoon-õõnesplokkidest.

KAOS Arhitektide renoveerimisprojekt 5800 m2 hõlmavale kompleksile lähtub hoone ja asukoha ajaloost. Sekkumine on olnud minimaalne – mõlema saali puhul on keskne üldine ruumimõju ja selle säilimiseks on uusi lisandusi tehtud vähe. Ka kõrvalruumides on säilitatud võimalikult palju ajaloolist. Abifunktsioonid nagu köögid ja tualettruumid on paigutatud suurtes ruumides eraldi asetsevatesse boksidesse. Trepid on ajaloolisest eristumise eesmärgil nüüdisaegsete teraspiiretega. Lisandunud elementide ja uute mahtude esteetika lähtub keskkonna tööstuspärandist, kuid on ajaloolisest selgesti eristatav. Peenetundeline lähenemine on säilitanud hoone industriaalse hõngu ning uued täiendused sobituvad tänu materjalivalikule ja lihtsale disainile ladusalt ajaloolisega.

Asukoht
Peetri 10, Tallinn
Pindala
5800 m²
Tellija
Noblessneri Arendus OÜ
Projekti meeskond
Margit Argus, Margit Aule, Laura Ojala, Toomas Adrikorn, Kaiko Kerdmann, Katariina Teigar
Valgustusprojekt
Edites
Staatus
Valmis 2019
Auhinnad
Tallinna Muinsuskaitseauhind 2020

Muinsuskaitseameti aastapreemia kategoorias „Hästi taastatud mälestis 2019”