Fahle Park

Fahle Park on Tallinna kesklinnas asuv uudne ärilinnak. Lisaks A+ klassi büroolahendustele pakub Fahle Park kohta restoranidele, meelelahutusasutustele, spordiklubidele ja mitmele muule meelelahutusteenusele. Kõik Fahle ajaloolised ja nüüdisaegsed büroohooned on ühendatud modernse klaaskatusega galerii kaudu, milles asub alati roheline pargilik keskkond koos puhkealade ja restoraniterrassidega.

Arendusena hõlmab Fahle Park Tartu maantee 80 hoonekompleksi restaureerimist ja rekonstrueerimist. Kompleksi kuuluvad muinsuskaitsealused tselluloosivabriku hooned. Likvideeritud mitteväärtuslike hoonete alal laiendatakse hoonekompleksi uue ärihoonega. Kruntide hoonestus on olnud osa endisest tselluloosivabriku kompleksi südamest ja see paigutub perimetraalselt ühtse frondina Tartu maantee äärde. Kvartali omavahel läbisegi ja eri aegadel kokku ehitatud hoonestus on arhitektuurselt laialivalguv ning sisaldab eri vanuses ehitusjärke. Ajaloolistes hoonetes on säilinud väärtuslikke vahelaetarindeid ja detaile.

Uute hoonete puhul on lähtekohaks ajaloolise tööstuskvartali kuju ja suunitlus. Esimeses etapis valminud Postimehe maja asub silmatorkaval asukohal looduslikul paeklindil ja seetõttu avanevad juba teise korruse tasapinnalt vaated Tallinna kesklinnale.

Kuuekorruselise mahu kaks esimest kõrget korrust on ühendatud vana hoonega ja siin asuvad sissepääs, stuudiod ja ajalehe Postimees toimetus. Neli ülemist korrust moodustavad eraldi, ülejäänust kergelt nihkes mahu, mis ulatub konsoolselt majaesise väljaku kohale. Hoonealuse parkimismaja kaks miinuskorrust asuvad samuti klindi serval ja nii pääseb ka sinna loomulik valgus. Ülemine hoonemaht on kitsas, mis tagab päevavalguse pääsu ka maja sisemusse, kus asuvad nõupidamis- ja puhkeruumid. Korruste välisperimeetris paiknevad töökohad avatud kontori põhimõttel.

Postimehe maja fassaadil on kasutatud dekoratiivsesse mustrisse komponeeritud kaht toon toonis sinkjat klaasi ning graafilisele fassaadirütmile annab ruumilisust naturaalse anodeeringuga alumiiniumliist. Selline kujundus on kummardus algupärasele juugendile.

Lihtne sisearhitektuur loob rahuliku fooni muidu intensiivse iseloomuga tööle. Lage katab puitribistik, palju on eksponeeritud haljast betooni ning töötsoonides ja nõupidamisruumides on kasutatud tagasihoidlikes toonides vaipkatet. Postimehe maja sisu on läbi ajaloo täitnud inimesed – selle meenutuseks esitlevad ruumide klaasseinad Eesti kultuuriruumi kujundanud mõjukaid isikuid.

Asukoht
Tartu mnt 80, Tallinn
Pindala
30 200 m²
Tellija
Fausto Capital
Projekti meeskond
Margit Argus, Margit Aule, Toomas Adrikorn, Laura Ojala, Katri Mets, Katariina Teigar
Maastikuarhitektuur
KINO maastikuarhitektid
Staatus
Ehituses
Auhinnad
Softrendi INJU preemia: Postimehe maja