Fahle galeriitänav

Fahle kvartali kinnimüüritud ajalooline tänav on saanud uue elu rohelise galeriina. Ilmastiku eest kaitstud klaasitud katusega galeriitänav on olnud kvartali loojate idee fix alguset peale. On hea meel on tõdeda, et galerii lahendus on hästi õnnestunud.

Paemüüride toekusele sekundeerib uue materjalina sale teras. Tehaste juugendstiilist inspireeritud katusekonstruktsiooni katab õrnalt rohekas päikesekaitseklaas. Hooned põimuvad kokku läbi galerii kõrget õhuruumi läbistava silla ja teisele korrusele viiva ühendustrepi.

Konstruktiivselt on uus katus olnud inseneridele (Innopolis insenerid) ja arhitektidele väljakutseks. Katusekalle ja kõrgus varieerub, et hoone juugendlikud frontoonid kõik siseruumi jääksid. Lahendus on postide vaba, talad toetuvad mälestiste karniisidele, mille sisse on kombineeritud uus betoonist kandetala. Aeg näitab, kas analoogset lahendust hakatakse kasutama ka teiste mälestiste klaaskatustamisel.

Galeriisse avanevad bürood, poed ja restoranid koos rohelisse oaasi laienenud terrassidega. Mööbel on valitud rohelistes toonide, kerge, õhuline, terasest, et luua tänavaliku miljööd. Väliruumilikud ja pargilikud detailid loovad ajavad nihkesse siseruumis sees või väljas olemise tunde luuas uue omanäolise galerii atmosfääri. Kohast on kiiresti saanud inimeste lemmik pildistamispaik.

Fahle oli ajalooliselt tehas, hooned olid kokku ehitatud, seotud omavahel nii maa alt kui maa pealt. Loodatavasti õnnestub tulevikus galeriiga ühendada Katlamaja - ajalooliselt on selles kohas hoonestus olnud. Sealt edasi on võimalik Katlamaja kõrval ajaooliste maaluste tunnelite võrgustikuga ühendada uus kavandatav hoonestus.

KINO maastikuarhitektid kirjeldavad: "Sarnaselt Fahle väliruumile, etendab sisegalerii lahendus olukorda, kus ruumid on justkui olnud aastakümneid inimkasutuseta. Suktsessioon on jõudnud sinnamaani, et on moodustunud tihe rohttaime- ja põõsarinne ning vertikaalis on domineerima hakanud esimesed pioneer-puud. Kogu ruum on roheline ja elus, loodus on inimeste poolt loodud keskkonda ressursina kasutanud, et kinnituda-ronida-juurduda-pesitseda-varjuda. Igal nurgal, praol ja orval on praktiline väärtus: praost ja lõhest on saanud ronitaime kinnituspaik; lahtise kivitüki alla kogunenud huumuses leiavad õrnad juured kindla kaitse, kriimustuses kasvavad seened. Inimene naaseb keskkonda ja hakates selles külluses kohti otsima, võtab üles ja maha vaid hädavajaliku, säilitades suurema osa lopsakast rohelusest.

On tekkinud ülevoolav, kuid kontrollitud ja turvaline keskkond, mis inimesele mugavaks ja kasutatavaks kohandatud: saab istuda, kiikuda, süüa, vett puutuda, taimedega suhestuda – iga ilmaga soojas ja valges. Minnalastud ja tagasivõetud keskkond resoneerib kasutajaga, kes otsib pidevalt midagi uut, aga mitte hirmutavat. Siseruumi vallutanud troopiline kooslus viitab lopsakusega Eesti taimkondadele, mis sõltumatuna tühermaadel, metsades ja soodes vohavad: turvaline ja soe, rohetav sisegalerii on selle vabale metsikuse mugavas mõõtkavas mudel."

Asukoht
Tartu mnt 80, Tallinn
Pindala
740 m²
Klient
Fausto Capital
Projekti meeskond
Magit Aule, Margit Argus, Toomas Adrikorn, Katri Mets, Laura Ojala, Katariina Teigar
Maastikuarhitektuur
KINO maastikuarhitektid
Staatus
Valmis 2021