Pärnus avati kaasaegne Raja lasteaed

31.08.2020

Täna, 31. augustil, avati Pärnus üks eesti kaasaegsemaid lasteaedasid. Kollase murukatusega liginullenergiahoones leiavad koha kümne aia- ja sõimerühmaga päikesekujuline Raja lasteaed ning linnaujula. Lisaks hoonestusele asuvad hoovis staadion, välilava, parkla ning põnevad mänguväljakud, kus tegutsemist jagub nii liikluslinnakus, väikestel ja suurtel kelgumägedel, batuutidel kui ka kiikedel ja karussellidel.

Lasteaia loomisel on esile toodud laste kasvukeskkonna kõige olulisemad ruumilised kvaliteedid, pööratud tähelepanu lapse perspektiivile ning meeldejääva ja köitva ruumi loomisele. Hoone arhitektuur lähtub peamistest maja kasutajatest – lastest, keskendudes kasutusmugavusele nii laste kui töötajate puhul. Kompleksi loomisel on jälgitud terviklikkust, millega siduda hoonestus nii õueala kui ka siselahenduse ja mööbliga. Projekt on loodud põhimõttel, et siseruumid pikenevad tinglikult üle väliruumiks, kus organiseeritud ruum muutub järjest vabamaks ja looduslikumaks.

Hoone arhitektuuri teevad isikupäraseks koonusekujulised katusevalgmikud, mis annavad ruumidele mängulise ja põneva arhitektuurse lahenduse. Fuajee, koridorid, aula ja võimla on muljetavaldavate kõrgete lagedega, mis lisavad ruumidesse avarust ja õhulisust. Katustega rõhutatakse, et suure lasteaiahoone sees asub iga rühma oma ruum, moodustades justkui küla keset mängumaastikku. Seda ideed toetab ka KINO Maastikuarhitektide lahendus, mis loob ümber lasteaiahoone vaheldusrikka maastiku. Mängualad on paigutatud radiaalselt ümber maja ning on vastavalt vajadusele rohkem või vähem piiritletud kas piirde või pinnavormidega.

Kõik ruumid asuvad hoone esimesel korrusel. Lasteaia südames asuvad ühisruumid: võimla, muusikaõpetuse saal, köök ja muud teised. Seda ümbritsevast ringkoridorist viivad klaasgaleriid päikesekiirtena rühmaruumidesse. Iga galerii vahele jääb rühmadele väike siseõu taimede eest hoolitsemiseks ning rühmaruumidesse on mänguväljakult eraldi sissepääsud.

Lasteaia sisearhitektuurne lahendus peegeldab hoone välisarhitektuurset iseloomu. Jälgitakse nii materjalide kasutust (betoon ja puit) kui ka ringi- ja kaarekujulist plaanilist motiivi mööblis ja ustel. Rühmaruumides on magamis ja mängimisalade vaheseina sisse ehitatud mängumajad, mis ühtlasi töötavad ruumide eralduse ning õpetaja alana.

Lasteaiast tänava poole on paigutatud kaasaegne avalik ujula. Ujula katus on kui merelaine, muutes suuremat mahtu väikesemaks ja dünaamilisemaks. Katust toetavad võimsad 28-meetrise sildega liimpuittalad. Ujulas asuvad kaheksa rajaga põhibassein, eelbassein, lasteaialaste bassein, mullivann, külmaveevann ja saunad.

 

 

Arhitektuur: Peaprojekteerija Projekt O2 OÜ ja KAOS Arhitektid (Margit Aule, Triinu Nurmik, Katrin Vilba)
Sisearhitektuur: KAOS Arhitektid (Margit Argus, Katariina Teigar)
Tellija: Pärnu Linnavalitsus
Ehitaja: Peatöövõtja Nordlin Ehitus
Projektijuht: Lauri Naaber
Konstruktsioonid: Projekt O2 (Ever Haabmets, Simmo Stockholm, Allar Staškevitš)
Maastikuarhitektuur: KINO maastikuarhitektid (Uku Mark Pärtel, Kristjan Talistu, Juhan Teppart, Karin Bachmann, Mirko Traks)
Akustika: Kajaja Acoustics
Tõnu Tunnel