Haapsalu Episcopical Castle

The history of Haapsalu Episcopal Castle is long and colourful. Our design will result in a journey by the walls and within the castle, inviting the guests to take a look at the castle structure and picturesque town of Haapsalu from an unusual vantage point high above, and to experience the medieval environment from another level. The gardens planned for the roof terraces, the path winding along the walls and the elegant pavilion will introduce freshness and provide a contrast to the medievally dark and gloomy exhibition inside the walls. The new modern additions will respect the past and assist present-day people in conceptualising it.

Views of the town and of the enemy’s paths of approach were of vital importance in the middle ages. We want to bring those aspects closer to the guest. With that in mind, we have created a modern element: a bridge that will run above the ground next to the walls and open unseen perspectives. It will be like a flowing band, guiding the guest in an exciting journey into the present as well as the past.

The bridge, separate from the castle walls, will be attached mostly by means of cantilevers, which will be placed so as to minimise any damage to the ancient stonework. For example, we will use wall parts that already have anchorage points for the roof structure originating from the renovation in the 1990s, or attach the bridge to reconstructed parts. The precise position of the bridge and the pathway has been worked out in cooperation with historians, respecting and preserving the historical substance to the maximum extent possible.

The pathway will be plain in architectural terms and as unnoticeable as possible. For the bridge to be lightweight, the pathway will be made of sheet steel reinforced by rolling and folded to hide the main beam. The bridge will be elegant, minimalistic and low in detail. The railing is also planned to be unobtrusive. Glass sheets or tightened cable rails will be attached between the T-shaped balusters.

The bridge will be made of finished black steel weatherproofed in an annealing furnace and thereafter covered with a coating.

The new entrance pavilion will be a homage to the historical castle and almost appear to be peeking out curiously from behind the wall. This solution is also spatially justified: it will connect the levels, ensuring access to the basement, level one and the roof. It will be the beginning and the end of the journey. The floor of the pavilion will be level with the ground in the courtyard; the exhibition in the basement floor and the personnel rooms will be connected by stairs. The pavilion will have an open-plan design and be well-lighted and easily accessible. The building will have two entrances, one right near the castle entrance and the other for guiding guests into the courtyard.

Location
Lossi plats 3, Haapsalu, Estonia
Area
4200 m²
Client
SA Haapsalu ja Läänemaa Muuseumid
Open design contest
2015, 1st prize
Authors
Margit Argus, Margit Aule, Elo-Liina Kaivo, Laura Ojala,
Landscape architecture
Kristiina Hellström
Status
Under construction